Airio Patriko troškinys

Kovo viduryje Užupiečiai ir mūsų svečiai švenčia nacionalinę airių šventę – Šv. Patriko dieną! Tradiciškai gausime pasivaišinti ir neatsiejamu šios šventės patiekalu – tikru airišku troškiniu. Tačiau airio manyje nėra daug, o troškinius labai mėgstu. Tad pasidalinsiu savo receptu, kaip pasigaminti sodrų, turtingą skoniu, lietuvišką Irish Stew.

airškas troškinys

Pasiruošiam produktus:

  • 1 kg brandintos jautienos kumpio;
  • butelio Guinness alaus (ar kito staut rūšies alaus);
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 1 šaukšto sviesto;
  • 2-3 svogūno galvos (priklauso nuo dydžio);
  • 3 skiltelės česnako;
  • 1 litro jautienos sultinio (papildomai 1 šaukšto Vorčesterio padažo ir 2 šaukštai pomidorų pastos, jei nenaudosite alaus);
  • 4 bulvių;
  • 4 morkų;
  • 1 saliero stiebas;
  • prieskonių pagal skonį – druska, šviežiai malti pipirai, petražolių lapelių.

Imamės darbo:

  1. Dideliame troškinimo inde pašildau aliejų ir sviestą. Riebaliukams įkaitus, inde apkepinu kubeliais pjaustytą jautieną. Ilgai nereikia – tegu švelniai apskrunda iš visų pusių. Jei puodas mažesnis, ir iškart netelpa visa jautiena, kepkite per kelis kartus – kubeliai turi gražiai apskrusti iš visų pusių. Kepama jautiena išleis savo sultis – tai ne kraujas, neišpilkite šio skysčio! Išimame jautieną ir trumpam padedame į šalį;
  2. dabar eilė daržovėms. Tame pačiame inde, kur skrudinau jautieną, iki švelnaus rudumo pakepinu smulkintus svogūnus ir česnaką. Truks kokias 2-3 min. Šį mišinuką apibarstau žiupsneliu miltų ir bemaišant pakepinu dar kelias minutes;
  3. į indą pilame jautienos sultinį. Kadangi gaminu airišką troškinį, suprantama, kad dar įpilu Guinness‘o. Drąsesniuose receptuose sultinio išvis nenaudoja – viskas verda sodriame airiškame staute. Kitas būdas – gaminti be alaus, tik su jautienos sultiniu. Tik šiuo atveju dar įpilkite Vorčesterio padažo ir pomidorų pastos – tai suteiks gilesnio kvapo ir sodrumo;
  4. į pašilusį sultinį grąžiname apkepintą jautieną. Taip pat supilame nuo kepimo likusias jautienos sultis – troškinyje labiau jausis „jautieniškumas“;
  5. toliau eilė likusioms daržovėms (bulvės, morkos, salieras), druskai ir pipirams. Uždengiam puodą, sumažinam kaitrą ir 1.5-2 val. paliekam troškintis. Kartas nuo karto patikrinkite, kaip sekasi jūsų airiškam šedevrui. Jei troškinys per tirštas, nepagailėkite Guinness 🙂

Troškinį pateikite giliuose indeliuose, apibarstykite petražolių lapeliais, šalia galite papjaustyti čiabatos ar kitos duonelės. Na ir suprantama – dar Guinness‘o. Švęsti tai švęsti J!

Skanaus!

Tagged , ,

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *