Ramenas ir jautiena

Kalbėdamas apie jautieną nevalingai peršu mintį, kad tai būtinai turi būti kažkas kepto, grilinto ar kitaip svilinto. Anaiptol. Brandinta jautiena  – puikus kompanionas įvairioms sočioms sriuboms. Siūlau išbandyti dubenėlį egzotikos – japonišką rameną. Iš tiesų, egzotikos čia daug nėra: patiekalo pavadinimas yra kilęs iš kinų sąvokos  „lo mein“, t.y. tiesiog „virti makaronai“.

Tradiciškai ramenui yra naudojama kiauliena arba vištiena, tačiau jokia nuodėmė naudoti brandintą jautieną.

jautienos ramenas

Sakoma, kad visas rameno stebuklas slypi keliuose pagrindiniuose elementuose – sultinyje, makaronuose ir  mėsoje. Pagaminti kvepiantį, riebų ir skalsų  jautienos sultinį užima laiko. Todėl bent vieną mėnesio savaitgalį skiriu 6-8 val. išsivirti diiidžiulį puodą jautienos sultinio iš cukrinių ir sriubos kaulų. Užšaldytas vienkartiniuose indeliuose, šis sultinys yra nepamainomas pagrindas sriuboms ir padažams. Taigi, kaip tik vietoje ir laiku, kai sugalvojau išsivirti rameno.

Apie makaronus irgi turiu įspėti – pamirškite, kad Japonų virtuvėje yra toks dalykas, kaip ryžių makaronai. Fake news. Ramenui ieškokite tik kvietinių makaronų. Apie makaronus daug nekabinsiu, tiesiog turėkite šią pastabą omeny.

Na ir mėsa  – čia pasirinkimas kiek didesnis. Paprastai naudoju liesesnį jautienos gabaliuką. Tiks mentė ar bet koks kumpio gabaliukas. Mūsų naudojamas sultinys jau turi pakankamai riebumo, todėl nedarykime šaltienos.

Jei jau turite pagrindinius ingredientus, tai visi kiti dalykai yra fantazijos reikalas. Padažai, prieskoniai, žolelės paskaninimui – Azijos virtuvėje jų yra apstu. Kaip ir rameno gamybos receptų. Bet išvardinsiu iš eilės, kas ir kaip keliauja į mano rameną.

Ingredientai:

  • apie 500 gr. brandintos jautienos (mentė arba kumpis);
  • apie 2 l jautienos sultinio;
  • apie 250 gr kvietinių (ramen) makaronų;
  • ketvirtis stiklinės mažai sūraus sojų padažo (in dar porą valgomųjų šaukštų atsargai);
  • 2 valgomieji šaukštai austrių (arba žuvies) padažo;
  • pora smulkintų česnako skiltelių;
  • nedidelė imbiero šaknis, smulkinta;
  • ketvirtis miso pastos (tai vertingas gaminys iš fermentuotų sojos pupelių – nėra būtina, tačiau dėl jos, mūsų ramenas prisisotins baltymų);
  • 200 gr japoniškų šiitaki grybų (mačiau, kad būna prekybos centruose prie egzotikų);
  • gerą saują ankštinių pupelių;
  • 4 vnt. kiaušinių – tradiciškai juos dar marinuoja, bet čia nežaisiu;
  • kalendros šakelių, čili pipiriukų, sezamo sėklų papuošimui.

Na ką, banzai, imamės proceso.

  1. Į gilią keptuvę ar puodą sudedame juostelėmis pjaustytą jautieną, sojų ir austrių padažą, česnaką, imbierą ir užpilame litru jautienos sultinio. Nuolat kiaurasamčiu nugriebdami nuoviras užverdame. Užvirus, nukeliame dangtį ir ant lėtos ugnies verdame dar apie 1,5 val. kol suminkštėja mėsa ir sultinys tampa riebus ir prisotintas. Nukošiame sultinį (paliekame nedaug švaraus sultinuko), išimame mėsytę ir padedame kur nors šiltai į šalį (siūlau uždengti folija).
  2. Į tą patį indą supilame likusi jautienos sultinį, stiklinę vandens, likusią soją (porą valgomųjų šaukštų), misos pastą, grybus ir ankštines pupeles. Verdame kokias 5 minutes, kol pupelės suminkštėja.
  3. Kol verda likęs sultinys, atskirai išverdame kiaušinius. Jie turi būti minkštai virti, tad pakaks kokių 4 minučių. Tame pačiame vandeny galime išsivirti ir makaronus. Paskaitykite instrukcijoje, kiek juos reikėtų virti. Bet aš mėgstu ne visai al dente, kiek minkštesnius.
  4. Išdaliname išvirtus makaronus į indelius (gausis kokios 4-5 porcijos), užpilame sultinį su miso padažu, sudedame jautieną, pusiau pjaustytus kiaušinius. Viską apibarstome kalendromis, smulkintais čili pipiriukais ir sezamo sėklomis.

Kaip matote, reikalų čia yra. Kantrybės ir busite apdovanoti sočiausia sriubyte, kokią tik esate mėginę!

Skanaus!

Tagged , , , , ,

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *