Lėtai keptas jautienos kumpis

Matau, gerbiamieji, kad pamėgot nugarines, išpjovas ir kitas egzotikas. Puiku, bet ką manot apie brandintą jautienos kumpį? Siūlau pabandyti pasigaminti lėtai orkaitėje keptą rostbyfą. Paprastesnio dalyko turbūt negali būti, na nebent užkaist vandenį arbatai.

Esminis ingredientas patiekale – laikas, todėl siūlau šią pramogą pasiplanuoti iš anksto ir turėti šiuos dalykus po ranka:

slowcooking

Taigi, važiuojam:

1. jei kumpį laikėte šaldytuve, traukit lauk ir palaukite, kol sušils iki kambario temperatūros. Kadangi kumpį iš www.mesininkas.lt gausite suvakuotą, galite nepraplėštą pakuotę mirkyt į šiltą vandenį;
2. sugrūdame pipirus su česnaku, nuskabytais rozmarino lapeliais ir šlakeliu aliejaus ir šio marinatu išmasažuojam kumpį (jautienos, ta prasme);
3. jokios druskos! Ištrauks visus skysčius;
4. kumpį pašlakstę aliejumi, švelniai ji išglostome ir dedame atgal į šaldytuvą bent 6 val. arba pernakt. Štai kodėl kalbėjau apie laiką!
5. Labas rytas / vakaras, galim tęsti toliau. Įšildom orkaitę iki 75C ir pašauname kumpį 3 valandom. Galit ir trumpiau (tarkime 2 ½ val.), jei mėgstat Rare jautieną). Jokių rankovių ar folijų nenaudoju, tiesiog leidžiu kumpiui „prakaituot“ laisvėje;
6. praėjus laikui traukiu kumpį lauk pailsėt apie 15min. Galima uždengti folija, kad neatvėstų, bet jokiu būdu nepjaukite – sultys dar nebus pasiskirsčiusios ir tiesiog išbėgs, palikę jūsų šedevrą sausą ir kietą;
7. kol kumpis ilsisi, keliam temperatūrą iki 230C ir pašaunam kumpį vidun kokiai 20 min.

Stebėkite, kaip kumpis apsitraukia traškia plutele ir kvieskite svečius prie stalo.

Skanaus!

Tagged , , , , , ,