Steiko kepimas – tai paprasta

Jautienos kepsnys (steikas) yra vienas paprasčiausiai pagaminamų, todėl populiariausių patiekalų. Sužinok, kaip teisingai kepamas jautienos steikas! Bandintos jautienos kepimas labai paprastas procesas. Bet rezultatas – stulbinantis. Suprantama, galima ir jį sugadinti – perkepinta mėsa tampa kieta ir sausa. Kadangi mūsų skoniai yra skirtingi, tad primenu bazinius kepimo parametrus.

jautienos kepimas - temperatūros parametrai

O pats jautienos steikas yra kepimas itin paprastai:

  1. išsirenkate steikui tinkamą mėsą. Stereotipiškai vyrauja nuomonė, kad tinkamiausia yra išpjova. Taip, ji minkščiausia dalis, bet kartu ir brangiausia (nes jos nedaug). Patikinu, kad puikiai tiks ir kiti gabaliukai – nugarinė, antrekotas, o man puikiai gaunasi ir iš išilginio kumpio (dar vadinamo kumpio išpjova) arba kryžminio kumpio. Tai „ekonominiai“ variantai, bet skoniu ir kvapu atskleidžia visus brandintos jautienos privalumus;
  2. prieš pjaustant ir kepant jautiena turi sušilti. Tiesiog palaikykite kambario temperatūroje, arba vakuumuotą mėsą įdėkite į šiltą vandenį;
  3. sušilusią ir kepsniais (po 2-3 cm) supjaustytą mėsą pašlakstykite alyvuogių aliejumi, įtrinkite grūstais juodaisiais pipirais. Aš dar mėgstu pasidaryti tokį mišinuką: į indelį su trupučiu aliejaus priskabau rozmarino lapelių, įtraiškau česnako, prigrūdu pipirų ir viską išmaišau. Šį mišinį „įmasažuoju“ į kepsniukus. Rekomenduoju NEDĖTI druskos – ji traukia drėgmę, todėl kepsnys išsausės. Druskos galėsite užsiberti ant iškepto kepsnio;
  4. smarkiai įkaitiname keptuvę – aliejus joje turi pradėti rūkti. Jei kepsit ant griliaus, jo kaitrumas turi būti toks, kad ranką virš anglių galima išlaikyti tik vieną sekundę;
  5. kepimo laiką nusistatykite pagal savo skonį (žr. paveiksliuką viršuje). Svarbu – kiekvieną pusę kepam tik po VIENĄ kartą, jokių vartymų ten ir atgal. Ir nebandykite kepamos mėsos badyti šakute ar įpjauti – pabėgs visos sultys ir kepsnys išdžius;
  6. iškeptus steikus padėkite naminiams gyvūnams nepasiekiamoje vietoje ir leiskite „pailsėti“ 15-20 min. Šis poilsis reikalingas jautienos sultims tolygiai išsivaikščioti – mėsa bus dar sultingesnė ir minkštesnė. Kaip ir kepant, nebandykite kepsnių „prakiurdyti“, o sulaukite reikiamo laiko ir mėgaukitės sultingu, kvapniu ir gardžiu steiku.

Skanaus!

Tagged , , , ,